Zwangles, zwangerschapscursus met zingen

Toen ik zwanger was vond ik het heerlijk om uit volle borst te zingen. Ik versterkte daarbij gevoelens van geluk en het ontspande me enorm.

Hoe heerlijk zou het zijn om met andere dikke buiken te zingen, en dan vooral wanneer je dat meerstemmig doet waardoor de klanken nog sterker vibreren door je hele lijf.

 

Het was in 2011 tijdens mijn opleiding tot doula dat ik ineens op het woord ‘Zwangles’ kwam. Ik was op dat moment al 15 jaar muziekdocent, en wilde het doulaschap erbij gaan doen. Maar hoe moest ik dat oplossen met mijn werk, want voor de klas staan en op wacht staan voor een bevalling, dat leek me nu niet een heel fijne combi. Zoekende naar andere vormen van het muziekvak beoefenen, bedacht ik de cursus Zwangles.

Zwangles

Zwangles is: Meerstemmig zingen, ik begeleid dat op de piano, en daarna grondoefeningen en ademoefeningen om de souplesse en het vertrouwen in je lijf te vergroten. Op deze manier kan ik mijn kwaliteiten als muziekdocent en als doula gezamenlijk inzetten.

Het is een mooie combinatie van energie en ontspanning. Tijdens het zingen is er heel veel energie en plezier en beleef je het echt samen. Tijdens de grondoefeningen is het juist heel stil en ben je meer op jezelf gericht. Ik moet de vrouwen altijd helemaal wakker maken uit hun laatste ademhalingsoefening, waarna ze met hernieuwde energie en zachtjes neuriënd naar huis gaan.

Zwangles is heerlijk om te doen, zeker wanneer je op zoek bent naar eens wat anders dan de gebruikelijke zwangerschapscursus, of wanneer je al voor de 2e  of 3e keer zwanger bent en iets nieuws wilt doen.

 

Een paar minuten nadat ik de naam Zwangles had bedacht, kwam zonder moeite het nummer bij me op dat ik met mijn eerste groep zou willen zingen: ‘Lullabye’ van Billy Joel. Goodnight, my angel
now it’s time to dream, and dream how wonderful your life will be…”

In januari 2013 ben ik mijn eerste groep gestart, en was Lullabye inderdaad het eerste nummer dat we instudeerden. Tweestemmig, de vrouwen met hun handen op de buik en soms met de ogen gesloten, prachtig.

Toen ik van de eerste vrouw van deze groep het geboortekaartje ontving, stonden de tranen in mijn ogen. Op het kaartje stond het eerste couplet van Lullabye. Superblij en ontroerd heb ik met het kaartje door de kamer gesprongen!

 

Zwangles, het werkt. Ik vind het fantastisch om te geven en ik krijg er hele leuke reacties op. De een heeft al zangervaring en de ander doet het voor het eerst, ieder kan zich even vrij voelen om mee te doen. Als je het maar leuk vindt om te zingen, en een zwangerschapscursus wil doen die net even anders is dan de andere.

 

Zwangles wordt gegeven in Utrecht door Maaike Rijnsburger, doula en muziekdocent.

www.zwangles.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *