Kinderen in de Rouw

Kinderen in de Rouw.

Nederland rouwt. Met elkaar herdenken we vandaag de slachtoffers van de MH17. We staan stil bij zo onmenselijk veel leed en onrechtvaardigheid.

Ook kinderen rouwen vandaag. Sommigen hebben een vriendje, klasgenoot of sportmaatje verloren. Anderen een broer, zus, neef, nicht, buurjongen of -meisje, oppas of schooljuf. En dan zijn er de kinderen die niet direct iemand verloren hebben, maar verdriet hebben om de verhalen die ze hoorden en de beelden die ze zagen op tv.

Kinderen zijn veerkrachtig en pakken vaak ogenschijnlijk makkelijk de draad weer op. Maar ze zijn ook sensitief en en voelen soms meer dan wij doorhebben. Het is belangrijk om het kind de ruimte en veiligheid te bieden om te mogen rouwen. Vaak komt het rouwproces bij kinderen pas na enkele weken of zelfs maanden op gang. Pas als de situatie rustig en veilig is, gaan kinderen rouwen. Om een rouwperiode af te sluiten, is het van belang om alle rouwfases goed te doorlopen.

rouw bij kinderen

1.    De realiteit onder ogen zien.

Een eerste reactie is vaak verdoving. Dit is een heel natuurlijke manier om de klap zowel lichamelijk als geestelijk op te vangen. Daarna kan er ontkenning optreden; het kind wil niet geloven dat het allemaal echt gebeurt. Dit kan dagen, maar soms ook wel maanden duren. Eerlijkheid en openheid is hier belangrijk, maar wel passend bij de leeftijd van het kind.

2.    Het doorleven van de pijn.

In deze fase zal het gemis heel voelbaar zijn. Niet alleen verdriet wordt geuit, maar ook angst, wanhoop, schuldgevoel of jaloezie. Al deze emoties moeten er kunnen zijn. Huilen verlicht en ook een flinke woedeaanval kan helpen. Laat het maar gebeuren en moedig het als volwassene zelfs aan.

3.    Aanpassen aan de nieuwe situatie.

De lege plek in de klas, een andere gezinssamenstelling, een nieuwe oppas; het kind zal moeten wennen aan het feit dat er iets blijvend veranderd is. Dit kan wel een jaar duren.

4.    De gebeurtenissen ‘een plek geven’ en de draad van het leven weer oppakken.

De identiteitsontwikkeling van het kind gaat door. Herinneringen aan de overledene vormen een stuk van het nieuwe leven. Kinderen kunnen zich soms schuldig voelen naar het vriendje of vriendinnetje dat ze verloren hebben, als ze bijvoorbeeld nieuwe vriendjes krijgen.

Ieder kind doorloopt de fases op zijn eigen manier, in zijn eigen tempo. Praat, wees open en eerlijk en laat er ruimte zijn voor ieders verdriet. Tranen hoeven niet gedroogd te worden, laat ze juist maar stromen. Met elke traan die er stroomt, wordt er iets van de pijn weggenomen.

Marieke Gouka, kinder- en tienercoach

www.pinkhousecoaching.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *