De blije mama massage: een verwenmoment in de kraamtijd


Wat een prachtig initiatief om moeders te verwennen! Zo kwamen wij, Anita Diesveld, en ondergetekende, Cindy Jane van Grinsven ook op ons idee van de Blije Mama Massage. Wij vinden het dan ook een eer dat we een blog mogen schrijven! De Blije Mama Massage is een Thais ritueel en kent een geschiedenis van al meer dan 1000 jaar. Tijdens een reis door Thailand kwam Anita er mee in aanraking, en toen zij het mij liet ervaren was ik verkocht. Ik dacht gelijk: “dit moet elke moeder kunnen en mogen ervaren, wat een feest!”

Er wordt weleens gesproken over een roze wolk, dit geldt helaas niet voor iedereen. De Blije Mama Massage laat je dit gevoel echter helemaal ervaren! Sinds 2012 is het zelfs mogelijk de Blije Mama Massage door heel Nederland te ontvangen. Inmiddels zijn andere massagetherapeuten hiervoor door onszelf opgeleid. Het was voor ons vanuit Noord Brabant een te grote uitdaging om moeders uit Groningen iets aan te kunnen bieden.


Graag vertellen we wat meer over het ritueel dat hierbij hoort: De massage bestaat uit een Thais ritueel dat de pasgeboren moeder centraal zet. Na de bevalling wil zij natuurlijk zo goed mogelijk voor haar kindje kunnen zorgen. In Thailand kent men geen zwangerschapsverlof en moet de moeder zo snel mogelijk weer aan het werk om geld te kunnen verdienen. Deze massage richt zich dan ook op herstel, reiniging en ontspanning tijdens de kraamtijd. Een prachtig kraamcadeau om te geven en te ontvangen!

kruidenstempelsOm dit herstel te kunnen bereiken wordt er gedurende 3 dagen behandeld met speciale kruiden en pakkingen. Dit gebeurt in de vorm van massages met kruidenstempels, stoomkruiden en een lichaamspakking/scrub. De massage wordt met de handen en met warme stempels, die verpakt zijn met speciale kruiden, uitgevoerd. De stoomkruiden dienen om de vagina en de baarmoeder sneller te laten herstellen, maar werken ook preventief tegen ontstekingen en pijntjes. Tenslotte zijn de scrub kruiden en de pakking bedoelt om de huid weer soepel te maken en te verzorgen.

De effecten zijn merkbaar op vele gebieden. Hechtingen herstellen beter, infecties worden vermeden, de huid verstevigt en verzacht en er vindt volledige ontspanning plaats. Daarnaast wordt er advies gegeven op het gebied van voeding en is er ruimte voor fysieke oefeningen en het drinken van Thaise kruidenthee. In Thailand wordt dit ritueel in het ziekenhuis uitgevoerd gedurende 7 dagen lang door erkende masseurs. In Nederland adviseren wij deze behandelingen te starten vanaf de derde of vierde dag na de bevalling of vier tot zes weken na de keizersnede. In Nederland geven wij de behandeling eveneens gedurende drie achtereen volgende dagen of als men dat wenst een losse behandeling op één dag. De keuze is aan de moeder!

De behandelingen vinden plaats in de veilige thuisomgeving, waardoor de pasgeboren moeder op unieke en zeer persoonlijke wijze service en aandacht krijgt. Sommige moeders vinden het echter juist fijn om de massage niet thuis te ontvangen, maar bij de masseur in de praktijk, dat kan natuurlijk ook! We zien dit vaker als er al meerdere kinderen geboren zijn en thuis niet de meest rustige plek is. Alles is mogelijk in overleg met een erkende masseur bij de moeder in de buurt.

De reacties van moeders zijn divers te noemen. Allemaal zijn zij het echter over één ding eens: het is een echt verwenmoment voor jezelf waarbij het echt even alleen om mama draait. De eerste dagen na de bevalling wordt er altijd gezegd dat er nergens tijd voor is, maar toch is dit juist de perfecte tijd om aandacht voor jezelf te nemen. Het is gek genoeg de kraamtijd waarin je hier ruimte voor hebt, daarna gaat iedereen alweer snel op in de waan van de dag.

Een andere veel gehoorde reactie is dat men zich zo lekker fit voelt na de behandeling en weer volop energie krijgt. Ten slotte zijn er veel moeders die vragen of de masseur niet nog een dag extra kan komen. Dit is natuurlijk mogelijk zo lang de agenda dat toelaat!

Gedurende de behandeling is er de mogelijkheid om te praten over de bevalling en het kindje en de mama zelf, maar veel moeders kiezen er juist voor om in alle stilte en rust te genieten van dit ritueel. Omdat de behandeling normaliter in de kraamtijd plaatsvindt, is het heel fijn dat de kraamverzorgende zich met de baby kan bezig houden. We zien dan ook vaak dat zodra de moeder zich ontspant, de baby ook heel rustig wordt of in slaap valt.

Indien er sprake is van een keizersnede moet de moeder eerst wat langer rust hebben, zodat de wond kan genezen. We voeren de behandeling dan op een later moment uit, vanaf de 4e week. De keuze is aan de moeder of dit alsnog thuis gebeurt, of bij de masseur in de praktijk. De prijs wordt hier dan op aangepast. Voor vragen kunt u altijd even bellen met de desbetreffende masseur in de buurt. Kort voor de uitgerekende datum is er dan altijd nog even contact.

De Blije Mama Massage is een initiatief van Anita Diesveld en Cindy Jane van Grinsven. Zij leiden ook anderen op om als Blije Mama Masseur aan de slag te gaan, want zij zijn van mening dat iedereen in Nederland dit zou moeten kunnen ervaren. Voor meer informatie en een lijst van erkende masseurs en foto’s kijk op www.blijemamamassage.nl Voor opleidingen kijk opwww.covital.nl

Doe mee met de conversatie

1 reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Vorige week weer een prachtige behandeling bij een pas-bevallen moeder mogen geven. Het is elke keer weer ontroerend, rustgevend en hartverwarmend om te doen. De kersverse moeder (en vader!) waren allebei geraakt. <3