5 praktische tips om tijd voor jezelf vrij te maken

Wat zijn de dingen die je het meeste mist nu je moeder bent geworden? Neem eens een moment om hierbij stil te staan. Natuurlijk verandert er veel in je leven nu je ook moeder bent maar de dingen die je echt leuk vindt, hoef je niet op te geven. Hieronder 5 voorbeelden waar je als (nieuwe) moeder tegen aan kan lopen en vijf mogelijke oplossingen.

1. Uitslapen
Voor mij was uitslapen in het weekend wel één van de dingen die ik erg miste toen ik eenmaal moeder was. Met uitslapen bedoel ik dan niet alleen langer in bed blijven liggen maar ook rustig op kunnen staan en ongestoord de krant kunnen lezen. Thuis hebben wij de afspraak gemaakt dat ik iedere zondag tot 12.00 kan uitslapen en mijn eigen tijd invullen met waar ik zin in heb. Mijn partner staat dan met de kinderen op en de kinderen weten inmiddels dat, ook als ik wakker ben, ze bij papa moeten zijn met hun vragen. Op zaterdag zijn de rollen omgedraaid zodat papa ook toekomt aan rustig een kop koffie drinken met een muziekje aan. Iets waar hij veel behoefte aan had!

2. Spontaan afspreken
Een vriendin appt om af te spreken. In plaats van dat je gelijk een datum en tijd kunt prikken, zeg je dat je eerst thuis moet overleggen of het kan. Herkenbaar? Ik werd er helemaal gek van! Natuurlijk zijn er digitale agenda’s waar je alle twee je afspraken in kunt zetten zodat er geen overleg meer nodig is. Maar bij ons werden afspraken nooit nauwkeurig bijgehouden waardoor we regelmatig in de problemen kwamen. Wat voor ons wel werkt, is om ieder een eigen afspraken avond te hebben. Voor mij is dat de woensdagavond en voor mijn partner de donderdag. Op die avond kunnen we dus altijd afspreken zonder bij de ander te hoeven checken.

3. Actieve vakanties
Ja het is leuk om als gezin op vakantie te gaan. Maar stedentrips en actieve vakanties zijn toch vaak wat lastiger met kleine kinderen. Wij houden bijvoorbeeld van lange wandeltochten maken. Dat was toen onze dochters nog onder de 4 waren prima te doen in draagzakkenIMG_9525en rugdragers. Inmiddels zijn ze 4 en (bijna) 6 jaar oud. Te zwaar om de hele tijd te tillen maar te jong om zelf te wandelen. Wij overwegen nu opa & oma mee te vragen zodat zij bijvoorbeeld om de dag op de kinderen passen en wij op die dagen kunnen wandelen. De andere dagen kunnen zij dan zelf op pad of we kunnen met z’n allen iets ondernemen. Zo beleeft iedereen een leuke tijd!

 

4. Even de benen omhoog als je thuis komt
Hier heb ik zelf niet zo’n last van omdat ik vanuit huis werk maar ik hoor het wel veel om me heen. “Als ik thuiskom wil ik gewoon 5 minuten even helemaal niets.” Ok, misschien man en kinderen even gedag zeggen maar dan neerploffen op de bank met de benen omhoog. En waarom zou dat niet kunnen? Het gaat immers maar om 5 of 10 minuutjes. Volgens mij kun je hier prima afspraken over maken. Desnoods ga je even in je slaapkamer op bed zitten zodat je ook niet in het zicht bent van man en kinderen.

5. Festivals bezoeken
Was jij een fervent festivalganger in het pre-moeder tijdperk? Waarom zou je daar nu niet meer van genieten? Naast dat je natuurlijk de kinderen een dag of weekend bij papa kunt achterlaten of oppas kunt regelen als je liever samen gaat, zijn er ook steeds meer kindvriendelijke festivals. Kijk maar eens naar Into the Great Wide Open, Here Comes the Summer, 2 Turven Hoog, Dauwpop en Oerol.

Help andere moeders met creatieve oplossingen: laat een reactie achter over wat jij als lastig hebt ervaren en hoe je dat hebt opgelost!

Is er iets dat je nog steeds mist en lukt het je niet er een oplossing voor te bedenken? Laat hier een reactie achter. Er is vast een andere moeder die er een oplossing voor weet!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *